După terminarea liceului, ai următoarele opțiuni de studiu:
- facultate/universitate
- cursuri pe cont propriu la diferite facultăți/universități
- “yrkeshögskola”
- școli cu plata de formare profesionala
Dacă nu ai note suficient de bune pentru a intra la facultate, poți alege să urmezi diverse cursuri pe cont propriu. Asta se face, de obicei, cu ajutorul unui SYV (îndrumător de studii și meserii), dar o poți face și singur. Planifici programul de studiu pe care dorești să-l urmezi și te înscrii la cursuri. La sfârșit nu vei obține o diplomă (ca de exemplu de farmacist, inginer sau profesor, ca și când ai termina o facultate) dar cunoștințele vor fi aproape la fel de valoroase ca ale lor.
Spre deosebire de facultate, yrkeshögskolan are inclus în programul de pregătire mai multă practică pe perioada școlarizării. Are și teorie, dar ceea ce face diferența între o yrkeshögskola și o facultate obișnuită este tocmai posibilitatea de a face multă practică.
Există și alte posibilități de a obține o calificare, și anume școli care nu sunt controlate de stat, de exemplu școlile de cosmeticieni, stiliști de interior etc. Ele costă între 5.000 SEK și 50.000 SEK și nu dau dreptul la CSN.
În rest, facultățile sunt gratuite și primești bani pe toată perioada studiului.
Diferența dintre facultate și universitate
Universitățile (universitet) au dreptul de a derula propriile programe de cercetare, în timp ce facultățile (högskola) trebuie să solicite aprobarea pentru fiecare program de cercetare.
Cum intri la facultate?
Toate cursurile și programele, chiar și școala de poliție sunt disponibile pe www.antagning.se. Te uiți, vezi posibilitățile și alegi ce vrei să studiezi.
La facultate/universitate poți intra prin trei metode:
- B1
- B2
- högskoleprovet
B1
Cea mai comună și cea care oferă prioritate la înscriere este să te încadrezi în grupul B1, adică cei care aplică cu notele din liceu. Pentru asta trebuie să îndeplinești următoarele condiții de bază:
- să ai cel puțin 2250 de puncte de liceu (din 2500)
- să fi trecut cursurile de limbă engleză A/5, matematică A/1, suedeză A/1 și suedeză B/2.
În plus, uneori e nevoie de cunoștințe suplimentare, cum ar fi fizica, matematica la un nivel superior sau geografie. Depinde de specializarea pe care vrei să o urmezi.
Asa arata descrierea unui program de studiu pe www.antagning.se:
Scrie câte puncte de facultate are programul, ce calificări sunt necesare, ce grad obții…
B2
Dacă ai completat notele de la liceu (pentru că nu au fost destul de bune), ai studiat un an tehnic de bază la facultate (pentru că ai nevoie de materii pe care nu le-ai făcut) sau ai studiat la Komvux, ajungi în grupul B2 în care nu beneficiezi de prioritatea pe care o ai în grupul B1 la înscriere și este de obicei puțin mai greu să intri la facultate din acest grup.
Högskoleprovet
Dacă tot nu ai un rezultat suficient de bun nici pentru B2, poți da examen de admitere la facultate (högskoleprovet). Îți vor fi testate cunoștințele de suedeză, engleză și matematică. Durează cam o zi întreagă și fiecare subiect are câte cinci teste.
După aproximativ o lună obții rezultatul unde punctajul maxim este 2,0. La majoritatea facultăților poți intra cu 0,9 dar pentru a studia să devii inginer, medic sau avocat, este necesar de obicei 1,8 sau mai mult.
Högskoleprovet costă 550 SEK și trebuie să te înscrii cu mult timp înainte. Examenul se organizează de două ori pe an și îl poți da de câte ori vrei.
Cum intri la yrkeshögskolan?
La yrkeshögskola, se poate intra cu notele din liceu. Și acolo este necesar să ai calificările de bază și anumite pregătiri anterioare specifice specializării pe care vrei să o urmezi, dar pot exista excepții.
Poți intra aici chiar dacă nu ai note destul de bune, prin:
- interviu
- test
- experiență profesională
Școala hotărăște cine este admis și cine nu, așa că trebuie să contactezi școala respectivă dacă vrei să aplici prin una din aceste metode. Vei fi chemat la un interviu sau vei da un test.
Aici poți citi mai multe despre această variantă de studiu:
Cât durează școala?
Dacă studiezi la facultate/universitate, programele sunt de obicei între 3-5 ani. Programul de medicină este de 5,5 ani și programul pentru profesori între 3,5-5,5 ani. Acești ani sunt numiți cu diferite puncte universitare. 180 de puncte universitare reprezintă 3 ani, 210 sunt 3,5 ani și 330 sunt 5,5 ani.
Yrkeshögskolan ține de obicei între 6 luni și 2 ani.
Master
Masterul durează de obicei doi ani în care aprofundezi o anumită specializare. Înscrierea se face în același mod ca la facultate, la www.antagning.se . Pentru a aplica pentru un master și pentru a fi acceptat, trebuie să fi studiat înainte timp de trei ani specializarea de care ești interesat în continuare. După masterat, poți alege să faci un doctorat și apoi să te ocupi de cercetare.
Finanțare
CSN (Centrala Studiestödsnämnden) oferă burse și împrumuturi în bani celor care continuă să studieze după ce termină școala generală.
Bursa de studiu este de 3 988 SEK/4 săptămâni iar împrumutul este de 9 168 SEK/4 săptămâni. Împrumutul este opțional dar este convenabil, deoarece dobânda este foarte mică (1,23% pentru 2024).
Dacă ai copii, ai peste 25 de ani sau plătești mult chiria, poți primi beneficii suplimentare.
Toate acestea se solicită pe www.csn.se și este important să o faci cu mult înainte de începerea studiilor, deoarece este un proces care poate dura.
Cazare în timpul studiilor la facultate
În Suedia este lipsă de locuințe și la fel este și când vine vorba de locuințele pentru studenți. De obicei trebuie să stai la cozi lungi, dar poți avea noroc. Dacă vrei să stai la coadă, e bine să te înregistrezi din timp pe site-urile speciale, de exemplu:
Jönköping – www.Vatterhem.se, www.Studbo.se
Göteborg – www.SGS.se, www.Chalmersstudentbostader.se, www.Derome.se, www.Boplats.se
Linköping – www.studentbostader.se
Stockholm și Uppsala – www.wallenstam.se
Chiria diferă în funcție de oraș și apartament, dar standardul pentru o garsonieră e de 4 000-5 500 SEK. Există, de asemenea, universități care organizează tombole la început de an școlar pentru studenții care sunt în căutare de locuințe. Întreabă la școală înainte și înscrie-te și tu!
De asemenea, poți scrie proprietarilor privați de apartamente și poți să cauți pe grupurile de Facebook. Mulți închiriază la mâna a doua, poate fi un început bun.
Limita de vârstă
Nu ești niciodată prea bătrân pentru a te educa sau pentru a schimba cariera! Nu există o limită de vârstă pentru a studia, dar există o limită de vârstă pentru a obține CSN. Dacă ai peste 60 de ani, din păcate nu poți obține subvenții pentru studii.
Dacă vii din România
Persoanele care nu au locuit înainte în Suedia pot studia aici dacă îndeplinesc anumite condiții. Ceea ce e valabil pentru persoanele din România găsești aici.
Dacă vii deja cu o profesie din România, de exemplu dacă ești farmacist, poți studia “Educație suplimentară pentru farmaciști cu diplomă străină”. Nu toate calificările au această oportunitate, dar poți verifica. Astfel, nu trebuie să faci din nou facultatea.
Este posibil să ai dreptul la o bursă de studiu. Condițiile pentru asta le găsesti aici.
3 din universitățile din Suedia sunt în topul celor mai bune 100 universități din lume (Karolinska Institutet, Stockholms Universitet și Uppsala Universitet) iar Uppsala Universitet este una dintre cele mai frumoase universități din Europa.
Succes pe drumul tău!
Eu scriu articole despre reguli în Suedia în mod regulat. Lasă-mi contactul tău AICI ca să le primești direct pe email!
2 thoughts on “Ce poți studia în Suedia după ce ai terminat liceul?”
I WOULD LIKE TO STUDY SOMETHING RELATED TO HISTORY OR GEOGRAPHY
CIURARU VASILE SEBASTIAN BUCHAREST, ROMANIA August 31, 1972.
Aici gasesti toate cursurile care exista: https://www.antagning.se/se/start
Succes!