În Suedia poți locui în diferite moduri și poți deține o proprietate în diferite feluri.

Hyresrätt

Hyresrätt înseamnă că închiriezi locuință, indiferent dacă e vorba de apartament, radhus sau casă. Poți închiria la prima mână, adică direct de la persoana sau firma care are locuința, sau la mâna a doua, adică de la o persoană care își închiriază locuința pe care el a închiriat-o de la altcineva. E important să citești bine contractul înainte de a semna, ca să știi ce se așteaptă de la tine și ce drepturi ai.

Avantaje:

 • nu trebuie să ai bani pentru a cumpăra locuința
 • nu trebuie să-ți faci griji pentru întreținerea ei. Proprietarul are grijă de tot și dacă ceva se strică, el va face reparația.

Dezavantaje:

 • nu poți să faci schimbări/renovări cum vrei tu
 • dacă valoarea locuinței crește, tu nu câștigi nimic.

Cererea pentru închirieri de locuințe este foarte mare acum și de aceea e greu să găsești ceva. Cozile sunt lungi (de multe ori trebuie să aștepți câțiva ani până primești un apartament) și chiriile au crescut.

Totusi, un hyresrätt este alternativa cea mai bună dacă nu ai bani pentru investiție. Dacă nu găsești ceva la prima mână poți găsi la mâna a doua.

Bostadsrätt

Un alt mod de a deține o locuință este bostadsrätt. Aceasta este o formă care nu există în România, e ceva între a închiria și a deține o locuință.

Când cumperi un bostadsrätt (care poate fi un apartament sau radhus) devii un membru în bostadsförening (asociație de proprietari). Deci, tu nu cumperi apartamentul ci acesta este proprietatea bostadsförening-ului iar tu primești o parte din asociație. Se poate spune că tu cumperi dreptul de a locui acolo.

După ce ai plătit o sumă destul de mare pentru bostadsrätt (de la câteva sute de mii de coroane la câteva milioane) trebuie să plătești o taxă lunară la bostadsföreningen. Din această taxă ei plătesc întreținerea pentru toate clădirile și alte cheltuieli. Dacă asociația nu are situație financiară bună, taxele lunare sunt foarte mari.

Dacă locuiești într-un bostadsrätt ai dreptul să faci unele modificări în apartament/radhus dar ai și obligația de a-l întreține. Se poate spune că ce-i înăuntru e responsabilitatea și libertatea ta, iar ce-i pe afară este responsabilitatea bostadsrättsföreningen-ului. Deci, ai voie să spargi pereți interiori și sa vopsesti cum vrei, iar dacă se strică frigiderul tu trebuie să cumperi altul. Acoperișul, geamurile se repară din fondurile asociației. 

Avantaje:

 • pe termen lung e mai ieftin să locuiești în bostadsrätt decât în hyresrätt
 • dacă ai grijă de el și îl renovezi poți să-i crești valoarea, deci poți sa faci o investiție

Dezavantaje:

 • prețurile la locuințe sunt mai mari ca niciodată în Suedia
 • ești responsabil pentru întreținere/renovare.

Ägarbostad – Proprietate personală

Dacă vrei să nu depinzi de vecinii de bloc, de chiriaș, sau de asociație la bostadsrätt, poți să-ți cumperi o casă sau radhus, să fie proprietatea ta. Totuși, ai responsabilitatea să menții un anumit standard la casă și curte, dacă ai vecini.

Ägarbostad este proprietatea ta personală, nu ca la bostadsrätt unde cumperi o parte din bostadsförening. 

Să cumperi o casă sau radhus ca proprietate personală costă mai mult decât bostadsrätt. În plus față de costul inițial, mai ai și costuri lunare pentru utilități (apă, canalizare, gunoi, curent, încălzire…). Cu cât e mai mare casa cu atât aceste costuri sunt mai mari, apoi vin și costurile cu întreținerea.

Să cumperi un radhus costă mai puțin decât o casă. Aceasta este o casă lipită de altele dar are curte și intrare proprie. Este bine organizată și ai mult loc, de aceea este o alegere foarte populară în rândul familiilor cu copii.

La această formă de proprietate, tu ești responsabil pentru toată întreținerea casei/radhus și pentru toate renovările.

Avantaje:

 • tu hotărăști ce schimbări vrei să faci (îți trebuie totuși aprobare de la comuna pentru unele lucruri)
 • ești independent

Dezavantaje:

 • costă mult să cumperi o casă
 • ești responsabil pentru tot

E mai bine să închiriezi sau să cumperi?

Există lucruri pozitive și negative în fiecare variantă. Depinde în ce stadiu al vieții ești și ce posibilități economice ai. Pe termen lung e mai ieftin să cumperi decât să închiriezi, dar trebuie să ai bani pentru investiție.

În afară de partea economică, depinde și de preferințele tale. Poate vrei să fii relaxat știind că orice se strică îți repară alții și că nu trebuie să lucrezi în curte. La apartament, în hyresrätt, viața e lejeră. Sau poate îți place să îți faci locuința exact cum vrei tu și adori să lucrezi în curte. La casă, proprietate personală, viața e total diferită.

Accesul la cumpărarea unei case și prețurile depind mult de la localitate la localitate. Cu cât mai mare e orașul cu atât e mai greu să găsești o locuință pe placul tău, fiind limitat de nevoile și bugetul pe care-l ai. Cele mai scumpe locuințe sunt în Stockholm și Göteborg.

Eu scriu articole despre reguli în Suedia în mod regulat. Lasă-mi contactul tău AICI ca să le primești direct pe email!