Asigurări private în Suedia

În Suedia dacă ai personnummer primești ajutor când ai nevoie. De exemplu dacă te accidentezi sau te îmbolnăvești, primești ajutorul necesar la spital și primești bani pe perioada concediului medical. Nu ai nevoie de asigurare privată ca să primești ajutorul de care ai nevoie pentru a te însănătoși.

Dar acest ajutor este numai o bază. Statul “te repară” dar nu-ți dă bani pentru eventualele probleme cauzate de boală/accident. Dacă vrei sa îți asiguri o mai mare siguranță și să primești mai mult când ajungi într-o situație dificilă, poți să-ți cumperi asigurări private.

Există câteva tipuri de asigurări. Toate depind de situația ta și de ce sumă vrei să primești și să plătești. Deci, trebuie să contactezi o firma de asigurări ca să hotărăști ce e cel mai bine pentru tine. 

În această postare voi explica cele mai comune tipuri de asigurări. În afară de asigurările pentru casă și mașină, există și asigurări pentru oameni.

Asigurare pentru copii – Barnförsäkring

Aceasta este o completare la ajutorul pe care îl oferă statul. Asigurarea de la școală/grădiniță de obicei nu este valabilă când copilul nu se află acolo și este valabilă numai pentru accidente. Cu o asigurare privată copilul tău este asigurat zi și noapte, în caz de boală și de accident.

Asigurarea pentru copii te ajută, de exemplu, la costuri pentru îngrijirea medicală, invaliditate și diferite diagnostice. 

Prețul diferă de la firmă la firmă și de preferințele tale. În general o asigurare pentru copii costă între 1000 și 3000 SEK pe an.

Asigurare pentru accident – Olycksfallsförsäkring

Dacă te accidentezi, primești ajutor medical la spital fără sa ai nevoie de asigurare. Dar dacă vrei și ajutor economic îți trebuie o asigurare privată.

Dacă rămâi cu probleme în urma accidentului, aceasta asigurare îți poate plăti o sumă fixă. Asigurarea acoperă de asemenea cheltuielile care au de-a face cu accidentul, de exemplu pierderea dinților, ingrijire la fizioterapeut, călătorii, ochelari sparți.

Asigurarea de accident costă în general între 1000 și 2000 SEK pe an.

Asigurare de sănătate – Sjukvårdsförsäkring

Statul suedez oferă asistență medicală aproape gratuit, dar trebuie câteodată să aștepți la coadă. Dacă ai nevoie de o intervenție care nu este urgentă poți aștepta și cateva luni.

Dacă vrei să primești ajutor mai repede poți să-ți cumperi asigurare privată. AICI poți afla mai multe despre cum funcționează asta.

Dacă te îmbolnăvești de o boală gravă (alzheimer, anorexie, cancer sau MS) primești o sumă fixă imediat ce ai primit diagnosticul. Nu poți primi ajutor medical prin asigurarea privată pentru o boală pe care deja o ai când cumperi asigurarea!

De obicei există condiții pentru a putea cumpăra o asigurare de sănătate. Trebuie să ai o anumită vârstă și trebuie să ți se aprobe declarația de sănătate.

Dacă nu ai asigurare prin locul de muncă (cei cu funcții mai înalte de obicei primesc), poți să o cumperi în privat. Aceasta costă între 3000 si 5000 SEK pe an. 

Asigurare de ajutor financiar in caz de boală – Sjukförsäkring

Când ești bolnav și nu poți să lucrezi, primești bani de la Försäkringskassan. La început primești 80% din salariu, dar cu timpul procentele scad. Dacă ești în concediu medical pe perioadă lungă e bine să ai asigurarea de boala pentru că ea completează ceea ce primești de la Försäkringskassan, astfel incat să primești 90% din salariul tău.

AICI poți vedea căți bani poți să primești și cine îți plătește, în funcție de ce fel de contract de muncă ai. Așa poți să hotărăști dacă ești mulțumit sau vrei să-ți faci și o asigurare privată.

Care e diferența între sjukvårdsförsäkring și sjukförsäkring?

Sjukvårdsförsäkring (asigurarea de sănătate) plătește pentru ajutorul medical (dacă de exemplu trebuie să te operezi), pe când sjukförsäkring suplimentează venitul lunar atunci când inevitabil, venitul este mai mic pe perioada concediului medical. Așa poți ajunge să primești până la 90% din salariu.

Asigurare in caz de deces – Dödsfallsförsäkring

O astfel de asigurare plătește o sumă fixă după moartea persoanei asigurate, familiei sale. În primul rând soțului/soției/partenerului și în al doilea rând copiilor și nepoților. Ca ultimă alternativă se plătește părinților celui decedat. 

Gândește-te că nu poți cumpăra o asigurare atunci când se ivește o problemă în viața ta. Asigurarea se cumpără când nu ai nevoie de ea, ca o siguranță pentru viitor. Dacă în viitor vei avea probleme atunci îți va fi de folos. S-ar putea ca niciodată să nu ai nevoie de asigurare dar va trebui să o plătești tot timpul. 

Sursă: Trygg-Hansa, Komsumenternas, Folksam

Eu scriu articole despre reguli în Suedia în mod regulat. Lasă-mi contactul tău AICI ca să le primești direct pe email!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top