Mulți români vin în Suedia la locuri de muncă pe care le găsesc din România, unde cazarea este inclusă. Această variantă este un prim pas bun şi cel mai simplu.
Chirie la mâna a doua
Următorul pas ar putea fi să închiriezi un apartament sau o casă, la mâna a doua. Asta se poate găsi mai uşor decât la prima mână, dar nu e o variantă foarte sigură. De obicei se închiriază pe o durată limitată (câteva luni sau un an). Poate merge foarte bine, dacă dai de oameni serioşi, și este o alternativă foarte bună dacă ai nevoie de o locuință pe o perioadă mai scurtă, până găsești ceva mai bun.
Chiriile la mâna a doua se pot căuta pe blocket.se și pe diferite grupuri de Facebook. Grupurile se pot numi “lägenheter i … (localitatea unde cauți)”, adică “apartamente în …”.
La fel se procedează și dacă vrei să închiriezi numai o cameră într-un apartament sau casă.
Chirie la prima mână
La prima mână poți închiria apartament sau casa. Există firme mai mici care dețin un bloc, firme mari care dețin mii de apartamente dar și o persoană privată care are o casă o poate închiria. La prima mână înseamnă pur și simplu că închiriezi direct de la proprietarul locuinței.
Majoritatea oamenilor din Suedia locuiesc în apartamente închiriate la prima mână.
Un apartament închiriat la prima mână e sigur şi stabil. Poți locui acolo toată viața. Dacă vrei să pleci de acolo, trebuie să anunți cu trei luni înainte (poți pleca şi mai repede, dar trebuie să mai plăteşti chiria pentru trei luni). Să fii dat afară dintr-un astfel de apartament e foarte greu. Vei fi dat afară numai dacă nu plăteşti chiria sau dacă deranjezi foarte mult. Dar dacă eşti nou în Suedia şi nu ai un venit stabil e mai greu să închiriezi un apartament la prima mână.
Aici sunt câteva site-uri unde poți căuta locuințe de închiriat: blocket.se, kvalster.se, bostadsportal.se.
Deseori trebuie să te pui la coadă la apartamente şi să aştepți câțiva ani până primeşti unul. Fiecare oraș are firme proprii care închiriază locuințe. De exemplu, Helsingborg are Helsingborgshem. Pe unele firme mari le găsești în mai multe orașe (Heimstaden, Akelius, Riksbyggen …).
Pentru a fi acceptat la un apartament trebuie să îndeplinești unele condiții, care sunt o siguranță pentru proprietar că vei putea să plătești chiria. Acestea diferă, dar în general trebuie să ai personnummer, să ai un anumit venit stabil și să nu fi clasificat ca plătitor nesigur.
Pașii sunt următorii:
- te înregistrezi la firma unde cauți apartament (o poți face la mai multe firme deodată)
- te uiți ce apartamente există (vin posibilități noi tot timpul)
- cand găsești un apartament unde ai vrea să locuiești, anunți că ești interesat de el. Atunci vezi și ce număr ai la coadă, adică câți alți oameni sunt interesați de același apartament
- dacă ești printre primii 5-10 vei fi invitat să vezi apartamentul ca să hotărăști dacă chiar îl vrei
- apoi le spui dacă mai ești interesat de acesta sau nu
- cel care zice că vrea apartamentul și e primul la coadă, îl primește. Dacă primul zice că nu-l vrea, apartamentul se duce la numărul 2 din coadă. Dacă nici el nu-l vrea, se duce la numărul 3. Și tot așa, până ajunge la cel care dorește apartamentul.
- dacă nimeni dinaintea ta nu a vrut apartamentul, poți tu să scrii contract pe el
- nu ai voie să spui că nu vrei apartamentul de multe ori. De exemplu, dacă ești tu primul la coadă, vezi apartamentul și spui că nu-l vrei. Apoi te uiți la următorul și iar spui că nu vrei. Și tot așa cu următorul. După trei “nu”-uri te pune pe pauză câteva luni și nu te invită să te mai uiți la apartamente.
Dacă tu locuiești într-un apartament închiriat, nu ai voie să-l închiriezi mai departe (la mâna a doua). Trebuie să faci o cerere pentru asta și trebuie să ai motive serioase. Poți primi dreptul să închiriezi apartamentul tău altora, pe o perioadă determinată de timp, dacă de exemplu ai primit de muncă în alt oraș, studiezi temporar în alt oraș sau vrei să încerci să fii sambo cu cineva.
Costul chiriei depinde mult de localitate, de mărimea locuinței și de standardul acesteia.
Nu uita să te asiguri ca ai un contract valabil și că condițiile din contract sunt bune.
Proprietate personală
Dacă vrei sa ai o locuință a ta, proprietate personală, poți să cumperi o casă sau un bostadsrätt (apartament sau radhus). Cel mai mare site unde găsești tot ce se vinde este hemnet.se . Acolo poți alege zona, mărimea, prețul… și vezi ce este de vânzare.
Prețurile diferă foarte mult și depinde cel mai mult de zonă. O casă de 100 mp, de exemplu, poate costa 600 000 SEK sau 6 000 000 SEK, deci de 10 ori mai mult.
O altă alternativă de a avea proprietate personală, este campingul, iar locuri de campare special amenajate poți găsi, de exemplu aici. Există locuri unde poți să stai tot anul. Cu villavagn, rulota sau cortul. Villavagn, rulota sau cortul pot fi proprietatea ta personală, dar locul pe care le plasezi trebuie închiriat și trebuie plătit. Dacă închiriezi un loc pentru tot anul (nu numai pentru perioada de concediu) costul lunar este destul de mic.
Eu scriu articole despre reguli și viața în Suedia în mod regulat. Lasă-mi contactul tău AICI ca să le primești direct pe email!