Tipuri de studii pentru adulți în Suedia

În Suedia poți studia toată viața, nu numai când ești tânăr și mergi la școală. Iar dacă nu te-ai descurcat bine în generală sau la liceu, aici le poți recupera. 

Studiile te pot ajuta să găsești locuri mai bune de muncă și să fii plătit mai bine. Destul de mulți își schimbă cariera total de câteva ori în timpul vieții. 

Școlile sunt gratuite și de obicei primești bani în timp ce studiezi, ca să te poți întreține pe parcurs.

Există multe tipuri de școli pentru adulți, cu diferite grade de dificultate și diferite lungimi de timp. De la ceva scurt și practic (de ex. carnet pentru motostivuitor), la ceva foarte lung (de ex. medic).

Arbetsmarknadsutbildning

Studiile pentru piața de muncă au o durată scurtă, orientată profesional, pentru profesii în care există o lipsă de personal calificat. Educația nu garantează că vei obține un loc de muncă, dar îți îmbunătățește foarte mult șansele. Durează de obicei de la câteva săptămâni până la șase luni (în unele cazuri poate fi mai lung) și este full-time.

Este organizată de Arbetsförmedlingen, pentru cei înscriși la ei. 

Dacă ai nevoie să îți îmbunătățești cunoștințele de limba suedeză înainte sau în timpul acestei educații, poți primi curs de limba suedeză adaptată la profesia pe care o studiezi.

AICI poți vedea ce fel de studii există acum.

Folkhögskolan

La Folkhögskolan, poți studia cursuri la nivel de scoală generală sau nivel gimnazial. Aici există și cursuri axate pe diverse domenii de interes.

Liceu

Șansele tale de a obține un loc de muncă cresc atunci când ai un liceu. Nu e niciodată prea târziu să faci liceul. Există liceuri teoretice și profesionale. 

Dacă faci un liceu profesional ai șanse mari să obții rapid un loc de muncă. Există, de exemplu, multe locuri de muncă vacante ca șoferi de autobuz și tramvai, ca instalatori de instalații sanitare sau îngrijire pentru oameni bolnavi ori bătrâni.

De liceu ai nevoie și dacă vrei să studiezi mai departe.

Facultate

La colegii și universități, poți studia cursuri individuale sau programe întregi. Există o gamă largă de cursuri și programe din care poți alege. Cerințele de admitere sunt diferite în funcție de studii. Există aproximativ 50 de universități și colegii în Suedia.

Cursurile și programele sunt împărțite în trei niveluri: nivel de bază, nivel avansat și nivel postuniversitar. Începi întotdeauna de la nivelul de bază.

Poți studia cu normă întreagă sau cu jumătate de normă. Unele cursuri pot fi studiate de la distanță.

La nivel de bază, majoritatea programelor durează trei ani dacă studiezi cu normă întreagă. După nivelul de bază, poți studia nivelul avansat în unul sau doi ani.

Vuxenutbildning

Este pentru cei care trebuie să studieze la nivel de școală generală, liceu sau să învețe suedeză. Aici sunt disponibile și diverse cursuri profesionale și de ucenicie.

Dacă nu ai făcut școala generală sau liceul “la timp” sau trebuie să-ți îmbunătățești unele note ca să intri la facultate, poți studia la Vuxenutbildning. 

Durata cursului variază în funcție de ce tip de curs alegi și de cunoștințele tale anterioare. Poate vrei să studiezi numai câteva materii sau vrei să faci tot liceul. Poți să primești un plan de studiu idividual.

Yrkeshögskolan

Este un învățământ postliceal cu accent pe profesii specifice, care durează între unu și doi ani. Pentru ca educația să ducă la o diplomă, aceasta trebuie să aibă o durată de cel puțin un an. Aceste cursuri:

  • sunt disponibile în multe industrii diferite și în toată țara
  • sunt concepute în funcție de nevoile de competență ale pieței muncii și în strânsă colaborare cu viața profesională
  • combină studiile cu practica
  • pot fi studiate de la distanță (unele).

Nu știi ce drum să alegi?

Dacă rămâi blocat în gândurile tale despre educație sau vrei doar să discuți cu cineva despre asta, poți obține ajutor de la:

  • un consilier de studii și orientare profesională (SYV) în educația adulților din localitatea ta
  • un consilier de orientare la o universitate sau colegiu. Nu trebuie să studiezi la universitate pentru a putea vorbi cu consilierii de acolo
  • consilierii de carieră de la Arbetsförmedlingen

SursăArbetsförmedlingen

Pentru a fi la curent cu cele mai recente informații, abonează-te la newsletter-ul nostru și vei primi actualizări direct în căsuța ta de email.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top