În Suedia statul îți oferă cam tot ce ai nevoie pentru o viață decentă. Dar pentru asta trebuie să îndeplinești anumite cerințe. Nu ajunge să ai personnummer ca să beneficiezi de tot ce oferă Suedia. Nici dacă ai cetățenie suedeză, sau ești suedez din strămoși, nu ți se servește totul pe tavă.

La naștere

Părinții primesc concediu parental, ceea ce înseamnă că ești liber timp de 480 de zile și primești bani în timp ce ai grijă de copil. Condiția este să ai un venit înainte de a naște. Dacă nu ai, primești suma minimă. Vezi detalii AICI!

Copilul primește barnbidrag (alocatie) pană la vârsta de 16 ani. Asta este necondiționat.

La șomaj

Dacă rămâi fără muncă poți primi ajutor economic până iti găsești alt loc de muncă. Poți primi circa 80% din salariu. Condiția este să fii înscris la A-kassa. Dacă nu ești, poți primi suma minimă, de la Alfa-kassa

Dar se poate să nu îndeplinești nici una din condițiile necesare și atunci nu primești niciun ajutor economic. De la Arbetsförmedlingen poti primi ajutor să cauți de lucru.

Dacă te îmbolnăvești sau accidentezi

În Suedia ai drept la ajutor medical subvenționat de stat. Tu plătești numai o parte foarte mică din costul ajutorului pe care-l primești. Acest drept este necondiționat dacă ai personnummer.

De asemenea ai dreptul la concediu medical, unde primești cca 80% din salariu. Condiția e să ai un salariu. Försäkringskassan hotărăște dacă îndeplinești condițiile.

Medicamentele sunt subvenționate, ceea ce înseamnă că după ce ai plătit 2400 SEK nu mai trebuie să plătești în restul anului.

Dacă trăiești la limita existenței

Dacă nu ai bani pentru o viață decentă poți primi ajutor social. Condițiile pentru asta sunt destul de multe.

Dacă ai bani puțini și ai copii sau ești pensionar, poți primi ajutor economic de la Försäkringskassan pentru a-ți plăti chiria (bostadsbidrag).

Dacă ești victima abuzului în familie

Dacă trăiești într-o relație violenta, poți primi sprijin și cazare temporară la Kvinnojouren. În cele mai multe cazuri femeile sunt abuzate, dar sunt și situații în care bărbații trec prin asta. Și ei pot primi ajutor.

La pensie

La 66 de ani ai drept la pensie, în funcție de cât ai câștigat și de cât timp ai lucrat. Dacă ai câștigat prea puțin, primești o pensie generală. AICI poți calcula mai exact dreptul tău la pensie.

Dacă nu ai unde locui

Dacă ramai fără locuință nu te ajută statul să faci rost de una, dar poți dormi la härbärget. Acesta este un loc unde oamenii care nu au locuință au posibilitatea să doarmă. Nu ai voie să locuiești acolo în timpul zilei ci numai să dormi.

De obicei trebuie sa fii înregistrat în acea localitate ca să dormi acolo gratuit, altfel costă 40-50 SEK/noapte.

Dacă ai nevoie de avocat

Dacă se întâmplă să ai nevoie de un avocat și nu ai bani să plătești, în unele cazuri poți primi ajutor economic de la stat. 

Dacă ai probleme cu dependența de droguri sau alcool

Dacă vrei să te scapi de dependența de droguri sau alcool, statul îți oferă ajutor gratuit.

Dacă vrei să studiezi la liceu, cursuri mai scurte sau facultate 

Să studiezi la facultate e gratis în Suedia. Statul chiar îți dă bani lunar, ca să poți studia, indiferent de situația ta economică sau a părinților tăi.

Elevii de liceu locuiesc de obicei acasă și trăiesc pe economia părinților. Dar dacă ești adult și vrei să faci liceul din nou, sau să înveți unele materii pentru a-ți mări notele, poți studia la Komvux. Este gratuit, dacă îndeplinești condițiile necesare.

Deci, există multe ajutoare pe care le poți primi de la stat dar nu ai automat dreptul la ele. Pentru asta trebuie să fii parte din sistem. În primul rând să fii înregistrat în Suedia (să ai personnummer) și în al doilea rând să muncești/să contribui la societate. 

Dacă vrei să primești compensații mai bune poți cumpăra asigurari private. Poți, de exemplu, să te înscrii la A-kassa ca să primești mai mult decât minimul oferit de stat. Sau la sindicat, ca să primești ajutor dacă intri în conflict cu firma la care lucrezi. La fel poți să cumperi asigurări de sănătate/accident. Astfel primești mai mulți bani dacă ți se întâmplă ceva. O asigurare de casă îți oferă ajutor economic când trebuie să mergi la tribunal. Dacă vrei o pensie mai mare decât ce-ți oferă statul poți economisi la privat în fiecare lună iar când vine timpul de pensie vei primi mai mult.

Cu toate că Suedia este o țară civilizată și bogată, mulți oameni pică în afara sistemului și nu o duc bine. Dacă vrei să beneficiezi de toate drepturile tale (atunci când le ai) trebuie în primul rând să îți faci hârtiile cum trebuie și apoi să ai un venit constant. Când ajungi în situația în care ai nevoie de ajutor, e prea tărziu să schimbi condițiile neîndeplinite. Asta e valabil și pentru suedezi.

Eu scriu articole despre reguli în Suedia în mod regulat. Lasă-mi contactul tău AICI ca să le primești direct pe email!